Lyset i forsens musik började gro i Dalarnas låtspelstradition och har därifrån tagit nya nyanser som ger dynamik åt gamla synsätt och som bjuder upp fantasin.

Fioler och röster flätas samman i egna kompositioner, improvisation och traditionell musik som breddar synen på vad svensk folkmusik är och berättar om en levande tradition där kvinnliga utövare inte lämnas utanför. Vemodig visa, discoriff och mäktiga polskor med rivigt sväng blandas i ett tätt samspel som berör och får kroppen att längta efter dansgolvet.

Lekfullt och utmanande tänjer trion gränserna mellan nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet. Ogripbart men ändå välbekant porlar toner, utanför tiden men ändå nu.

Lyset i forsen har vuxit, och vridit och vänt på toner och låtar tillsammans de senaste sex åren. Under 2016 släpptes det självbetitlade debutalbumet som beskrivits som
ren och skär fiolpower” av Lira Musikmagasin.

Gruppen nominerades i kategorin årets nykomling på Folk och världsmusikgalan samma år. Tillsammans med trion Dagny är de under projektnamnet Dagny i forsen nu aktuella med ett nytt album.

Lyset i forsen är
Lovisa Risinger
Thea Åslund
Emma Lagerberg

Alla på fiol, viola d’amore och sång.

Följ Lyset i forsen på Facebook Följ Lyset i forsen på Instagram Följ Lyset i forsen på Spotify Följ Lyset i forsen på Youtube